2013. november 10., vasárnap

Mécses befőttesüvegből

Szombaton őszi gyermeknapot szerveztünk a gyülekezetben. Ilyenkor igyekszünk nem feltétlen bibliai történetet vinni a gyerekeknek, de mégis olyat, aminek üzenete van. S mivel őszi gyermeknap, erre a történetre esett a választás (sajnos a szerzőjét nem ismerem):

A hársfa levelei

A hársfa egy domboldalon állt a többi fa társaságában, és hozzájuk hasonlóan ő is fiatalon megismerte a természet körforgásának rendjét: tavaszra nyár jön, nyárra ősz, őszre tél, s csak ezután köszönt be ismét a kikelet. Levelei, melyek a tavaszi rügyfakadáskor borítják zöldbe, nyáron erőben, színben pompáznak; s ha megérkezik az ősz, megsárgulnak, megbarnulnak, elfonnyadnak és lehullanak.
Ezen ő sokat bosszankodott. Azt szerette volna, hogyha neki sokkal több levele lenne, mint a többi fának, mert vezér, sőt uralkodó kívánt lenni közöttük.
Egyre csak azon gondolkodott, hogyan is lehetne több levele. És arra jutott, hogy elég egyszerűen: ha nem engedi lehullani ősszel a leveleket, akkor a következő tavasszal újak nőnek rajta, s így kétszer annyi levele lesz, két év múlva háromszor annyi, és ahogy telnek az évek, valóságos levélmilliárdos válik belőle.
Amint eltervezte, úgy is tett. Vége lett a nyárnak, a fák levelei elveszítették élénk zöld színüket, kifakultak, és lassan, egyik a másik után kezdett lehullani a földre. A hársfa viszont összeszedte az erejét, az ágai megmarkolták a leveleket, és tartották, tartották erősen.
Aztán a bágyadt meleggel búcsúzó szeptember is elbúcsúzott, jött az október, az októberi hideg szelek, a fogva tartott levelek egészen elszáradtak, és vigasztalanul zörögtek a hársfa ágain. Társai a téli álomra készültek, már elálmosodtak, szinte mindegyikük kopáran állt. Egyedül a hársfa volt az, akinek az összes levele ott volt az ágakon, és zörgött és zörgött, amikor fújt a szél. Ő is elálmosodott, szeretett volna aludni, de arra gondolt, hogy ha elveszíti az éberségét, és elalszik, akkor lehullanak a levelek, és az egész eddigi munkája kárba vész. De ha akart, sem tudott volna aludni, mert a száraz levelek csörögtek és zörögtek rajta, ezzel a szomszéd fákat is zavarva. Azok panaszkodtak neki, figyelmeztették:
- Hársfa, hársfa, ne tégy ilyen ostobaságot, ezekkel a levelekkel mihez kezdesz majd? Az új, friss levelek az igaziak, a régieket engedd el, és engedj minket is aludni!
De a hársfa nem hallgatott rájuk.
Így köszöntött rájuk a ködgomolyokkal érkező hideg november. Esőkkel szitálta be a dombot, halk, súlyos cseppek hullottak a fákra, amik nyirkossá, vizessé áztatták a hársfa leveleit. Már nem csörögtek és zörögtek, hanem súlyosak lettek és rátapadtak az ágakra. A többi fa már békésen aludt és lélegzett a késő őszi tiszta levegőből. A hársfa nedves levelei viszont betömték a fa pórusait, így nem tudott lélegzethez jutni. Ott fuldoklott, de továbbra is konokul őrizte a leveleit.
- Majd tavasszal - bizonygatta magának. - Akkor kiderül, hogy megérte ez a sok kényelmetlenség. Én büszke leszek magamra, a többiek pedig irigykedni fognak.
Így küzdötte végig a telet levegő után kapkodva.
Aztán, nagy sokára napfénnyel, meleggel beköszöntött a tavasz, a többi fán rügyek fakadtak, s egyik napról a másikra az egész teremtés zöldbe borult, a hársfa pedig kidőlt, mert belül teljesen elkorhadt. Élettelen levelei, amikhez annyira ragaszkodott, belefojtották az életet.
„Egy embernek bőséges termést hozott a földje. Így okoskodott: Mit tegyek? Nincs hová gyűjtsem a termésemet. Tudom már, mit teszek: lebontom csűreimet és nagyobbakat építek; oda gyűjtöm minden vagyonomat. Aztán majd elégedetten mondom magamnak: Ember, van annyid, hogy sok évig elég. Pihenj, egyél, igyál, s élj jól! Ám az Isten így szól hozzá: Esztelen, még az éjjel számon kérik tőled lelkedet. Amit gyűjtöttél, kire marad?
Így jár az, aki vagyont halmoz fel magának, ahelyett, hogy az Istenben gazdagodnék." (Lk12, 17-21)


Gyermeknap meg nincs kézimunka nélkül, ezért mécseseket készítettünk - méghozzá bébi eledeles üvegekből (pont annyi gyűlt idehaza össze, hogy elég volt).
Hozzávalók: virágcsomagoló papír (vigyázzatok, hogy ne legyen túl sötét színű), jó ragasztó (aracset), formalyukasztóval kivágott levelek, rafia és kis befőttesüveg vagy bébi eledeles üveg.
Könnyen elkészíthető, a gyerekek nagyon élvezték. Nekem nagyon bejönnek:

 




Már égnek is a gyertyák:



 Fény a sötétben:



2 megjegyzés: