Amint ígértem itt a másik torta, amit kipróbáltam. Ez egy fondanttal bevont torta volt. A fondantot magam készítettem, mert úgy gondoltam, jobb a házi készítésű, mint a kész termék. Bár időben többe tellett, megérte kipróbálni:
Hozzávalok:
Piskóta:
6 tojás
6 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
1 tasak sütőpor
2 evőkanál olaj
(ha kakaós piskótát készítek, akkor csak 5 kanál lisztet teszek és egy
kanál kakaót)
A piskóta elkészítését nem írom le, sok helyen megtalálható az interneten.
Én egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába sütöttem meg.
Krém:
20 dkg cukor
2 ek
víz
2 ek
tej
2 ek
kakaó
20 dkg vaj (én margarinnal
készítettem)
3 tojás
1,5 csapott ek liszt (15 g)
ízlés szerint rum
Ezt a krémet innen néztem http://kiskukta.blogspot.ro/2009/08/csoki-torta.html
. Az elkészítését ezért nem írom le, hiszen Kiskukta megteszi, olvassátok el
nála :)
Fondant:
150 g üzleti pillecukor (marsmallow)
porcukor (legaláb fél kg, de lehet, hogy többet is felvesz)
1-2 ek víz
kikenéshez margarin
Vettem egy mikroba tehető tálat, jó alaposan
kikentem margarinnal (de pálma olajjal is lehet). A pillecukrot szépen beledaraboltam
a tálba, hozzá tettem a vizet s betettem a mikroba. 600 W-on forgattam míg úgy
láttam, hogy megdagad, felfújódik, ekkor megkavartam egy spatulával (lehet
bemargarinozott fakanállal is), addig kavartam míg az egész szinte folyékonnyá nem
lett.
Utána elkezdtem beleszitálni a porcukrot s
addig kavargattam míg keményedni nem kezdett, ekkor kiborítottam egy
lapra, amire ugyancsak szórtam porcukrot és elkezdtem óvatosan összegyúrni,
mivel nagyon ragad. A kezem és a lapot folyton cukroztam így nem tapad rám
annyira. Addig gyúrtam, amíg gyurma állaga lett, ekkor betettem egy zacskóba és
kábé 6 órát pihenni hagytam. Majd átgyúrtam az egészet, három részre osztottam.
Egy rész fehér maradt, a másik kettőt színeztem. A színezékkel még meg kell
tanulnom bánni, mert bár keveset tettem belőle, nagyon sötét színeket kaptam.
Legközelebb talán jobban megy majd :) A színezett fondantot ugyancsak
átgyúrtam, hogy a színe egyenletes legyen. Pocukrozott lapon
kinyújtottam, formáztam (a sodrófát is porcukroztam).
A piskótát kettévágtam, a kész krémet két fele osztottam, felét a
piskótába tettem, másik felével pedig kívülről bevontam a tortát. Majd hűtőbe
tettem, és hagytam, hogy kicsit rádermedjen. Így könnyebb volt a fondantot is
rátenni.
A lila fondantból, nyújtás után kört vágtam (a
kapcsos formával), ez került a torta tetejére, a zöld szín az oldalára, míg a
fehérből virágok születtek. Ilyen lett a végeredmény (az íze pedig nagyon jó volt
– merthogy ez is hamar elfogyott):
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése