2013. szeptember 4., szerda

Szülinapi torta 1



Az elmúlt időszakban több születésnapot is ünnepeltünk a családban. Ezekre az alkalmakra készítettem tortát. Mivel szeretem a kihívásokat, olyan receptek alapján készítettem őket, amit azelőtt még nem próbáltam ki, így nem volt olyan biztos a siker, de próba-szerencse alapon belevágtam.

Az egyik torta a Tiramisu volt. Itt nem is a recept nehézsége, hanem a kivitelezése, maga a formába való készítés jelentett kihívást számomra, hiszen nem tálba szerettem volna elkészíteni, hanem valódi torta formát adni neki. A végeredmény azt hiszem, magáért beszél:


Remélem kedvet kaptál hozzá te is, mert leírom, hogy is készült:

Hozzávalók:
26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma
50 dkg mascarpone
3 db tojás
5 cl rum
3 dl kávé
10 dkg porcukor
1 csomag babapiskóta (500 gr)
1 kiskanál kakaópór

Elkészítés:
Megfőztem a kávét, bele tettem a rumot és a cukorból egy keveset, mondjuk 3 dkg-ot, majd hagytam kihűlni. Míg a kávé hűlt, elkevertem a mascarpone-t a 3 tojás sárgájával és a cukor 2/3-val, amíg jó habos nem lett, majd felvertem a tojások fehérjét a megmaradt porcukorral és összekevertem a két habot.
A kávét egy tálba öntöttem, a babapiskótát háromfelé osztottam. 1/3-ad részét félre tettem 2-3 kanál krémmel a díszítéshez. A többi piskótát a kávéba hirtelen beleforgattam, hogy ne nagyon ázzanak el. A megáztatott piskóták felét a kapcsos formába helyeztem, és rátettem a krém felét, majd másik adag piskótát, erre a megmaradt krémet.
Hűtőbe tettem az elkészített tortát és hagytam kicsit megdermedni, összeállni (én egy fél napot hagytam). Majd elővettem, kikapcsoltam a formát, de mielőtt levettem volna róla, késsel finoman „körbevágtam”, hogy könnyebben elváljon. Elővettem a félre tett piskótát és úgy 1/3 részét minden darabnak levágtam, majd a megmaradt krémmel a torta oldalára ragasztottam.
Díszítés:
Egy szalaggal átkötöttem a felragasztott piskótákat, ezzel is jobban odatapasztva őket a torta oldalához, majd a kakaópórral megszitáltam egy formán keresztül a tetejét.

A fondantos tortámról egy következő bejegyzésbe mesélek.

2 megjegyzés: